2014. szeptember 15., hétfő

Czabarka Zsuzsanna - Kézműves, alkotó foglalkozások

1. Milyen foglalkozásokat fogsz tartani a Kézügyesek Galérián?
Terveim szerint babavarró műhelyfoglalkozásokat tartok idén, októbertől karácsonyig ezen a szép, új helyen.

2. Mi a civil foglalkozásod?
A szegedi Móra Ferenc Múzeumban dolgozom grafikusként. Napjaim jó részét kitölti a régészeti tárgyak rajzolása s a múzeumi projektekben való részvétel.

3. Hogy találtál rá a rongybabákra?
Mindig is csináltam valamit, mióta eszemet tudom. Valamiből valamit, vagy valamiből valami mást. De erre, amit most fölkínálok, erre az első gyermekem születésekor találtam: babát varrtam születendő gyermekemnek, aki utána elmaradhatatlan társa volt sok éven keresztül. Aztán-utána sorra születtek sokan mások: babák, bábuk, közösen alkotott lények – textilből.

4. Mi a célod, mit szeretnél elérni a foglalkozásaidon?
Ezt szeretném átadni, ezt a készséget. Megismertetni technikákat, átadni a tapasztalatokat, megosztani az élményt, amit az alkotás – netán a közös alkotás – adhat.

5. Kiknek ajánlod a foglalkozásaidat?
Hívom mindazokat, akik szeretnének babát, bábut, kár egy képzeletükben élő lényt megalkotni maguknak vagy valaki másnak, a gyermeküknek, a születendő gyermeküknek. Jöhetnek gyermekek, felnőttek, anyák, leendő anyák, gyermekvalójukat magukban hordozók. Mindazok, akiket érdekel ez a csöpp teremtés…

6. Vezetsz blogot is?
Nem, blogot nem vezetek. Viszont Facebook oldalamon (facebook.com/fabrika.alkot) mindig gyorsan megosztom a foglalkozásaim képeit – visszajelzésként a résztvevőknek és bátorításnak az érdeklődőknek. Fotókat teszek föl megjegyzésekkel, s bizony, ott búvik a TITOK is, amikre a Kíváncsi rátalálhat.

7. Mi volt az eddigi legnagyobb sikered ezen a területen?
A „siker” számomra sikamlós szó... Mondjuk, hogy nekem a „siker” az, hogy ha valamit vállalok vagy ígérek, azt teljesíteni tudom. Így hát siker minden kérésre megvarrt baba, minden megtartott foglalkozás, minden leírt mondat, aminek értelme és – mondjuk – célja van.

8. Mi volt az eddigi legnagyobb élményű felkérés?
Mindig az a legnagyobb élmény, ami épp előttem áll. Vagyis ha olyat kell tennem, amit előtte még sosem csináltam. Legnagyobb az a 30 karakterbáb, ami anno, a Fabrika műhelyt létrehozta, amikor Gyermek Pszichiátria számára elkészült az a bizonyos 30 bábu, amelynek nyakában először lógott a Fabrika logó... Legnagyobb mindegy egyes babácska, ami épp elkészül és örömöt okoz. Legnagyobb volt decemberben a Bödönön vásározni. Aztán a Megállóban foglalkozásokat tartani volt a legnagyobb... És most éppen ez a legnagyobb, hogy benne lehetek a Kézügyesek közösségében.

9. Milyen fórumokon képzed tovább magad?
Minden feladat, vállalás új tapasztalatokkal, élményekkel gyarapít. A találkozások, ismeretségek csakúgy. Továbbképzés, blog – ezek még váratnak magukra.

10. Hobbi vagy vállalkozás?
Olyan kedvtelés, amit szívesen végzek szabad óráimban. Olyan kedvtelés, amelyre szükségem van a „civil” foglalkozásom mellett. És hogy ezt másokkal megoszthassam, a vállalkozás eszközeit, kereteit kell segítségül hívnom.

11. Mik a terveid a jövőre nézve?
Egyelőre teljesítem a fölkérést, ami elébem jön, kínálom, ami a birtokomban van.
De nagy vágyam, hogy valami újat, olyat hozzak létre, ami senki máséval össze nem keverhető, az enyém, ugyanakkor sokak azonosulni tudnak vele.
És van egy egyre jobban kirajzolódó, titkos vágyam. De erről nem szeretnék többet elárulni. Még…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése