2014. január 6., hétfő

Évi műhelye - Hosszú-Bardócz Éva kincsei, alkotásai, otthona

1. Mi jelenti számodra az „ideális otthon”-t?
Az én számomra az ideális Otthont egy olyan hely jelenti, ahol minden értünk van és ahol minden a mi kényelmünket szolgálja. Ahol nem kell attól tartani, hogy foltos lesz vagy koszolódik valami, hiszen egyszerűen ki lehet mosni, vagy igényre lehet szabni. Ahol olyan dolgok vannak, amiket szeretünk, ahol együtt lehetünk, ahol nyugalom van, ami egy Menedék, nagy M-mel.
Azt gondolom, ezt az ideális Otthont bárhol meg tudjuk teremteni, nem anyagiak kérdése, egész egyszerűen merni kell kialakítani egy olyan helyet, ahol egyetlen szempontot tart szem előtt az ember, hogy mi a jó a saját családjának. Attól függetlenül, hogy épp mi a menő, vagy mi a "szokás".
What is an “ideal” home in your opinion?
An ideal home in my opinion is a place where everything is there for us, to serve our comfort. Where you don’t have to worry something will get stained or dirty because it can be washed out easily or transformed. A place where we are surrounded by the things we love, where we can be together, where one can find refuge.
I believe we can make a home anywhere, it is not a matter of money, we just simply need to create a place focusing on a single thing – what is best for the family, independently of what is fashionable or trendy.

2. Ha belépsz valahova, azonnal látod min kellene változtatni, hogy otthonosabb legyen?
Nem feltétlenül. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy azonnal látom, hogy mitől lenne rendezettebb a kép, vagy mitől lenne inkább egyensúlyban a tér. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyből otthonosabb is lett a dolog, hiszen ha arra a családra éppen a "rumlissága" a jellemző, akkor nem lehet egy minimál lakást kialakítani nekik, mert egészen egyszerűen másra van szükségük. Olyan dolog ez, amit szerintem csak az tud létrehozni, aki ott él, akinek megvannak a személyes kapcsolatai a tárgyakkal, és tudja, érzi, hogy mit szeretne megmutatni magából a környezete által. Ha egy lakberendező elkészít egy otthont, az lehet nagyon szép, de csak az után lesz otthonos, miután a lakói hozzáadják a saját személyiségüket. 
When you enter a room, do you always instantly see that needs changing to make it more homely?
Not necessarily. I would rather say I instantly spot what would make the place more organized or balanced. But that does not imply making the place cosier, because that particular family may feel comfortable when there is mess around, so, for example, a minimalist flat would not suit their needs. I think a home is for the people who live in it to create, since they have a personal relation to the objects around them and they know how much of themselves they want to reveal through their environment. When an interior decorator designs a place, they may make it very nice, but it only just becomes a home after the people who live in it add their personality to it.

3. Ha látsz egy érdekes megoldást (magazinban, az interneten vagy ismerősnél), megpróbálod otthon megvalósítani?
Mindenképpen. Egyébként folyamatosan böngészem is az ilyen jellegű internetes oldalakat, folyamatosan inspirálódom általuk.
When you see an interesting solution (in a magazine, on the Internet or at somebody’s place) do you try to realise it in your own home?
Certainly. I am browsing internet pages like this all the time anyway, they inspire me.


4. Hogy jöttél rá, hogy van érzéked a lakberendezéshez, illetve kézügyességed az átalakításhoz?
Nem az volt a lényeg, hogy van-e érzékem hozzá, hanem az, hogy mindig is szerettem csinálni. Azt gondolom, hogy amit az ember szeret csinálni, abban előbb-utóbb azért jó is lesz, hiszen folyamatosan gyakorolja. És ha valaki hisz valamennyire az olyan jellegű spirituális dolgokban, mint a sors vagy társai, akkor nem is nagyon kell magyarázni, hogy általában úgy tartják, ha valaki valamiben jól érzi magát és boldogulni is tud, akkor jó úton jár. Ami nem a saját útja, arról úgyis nagyon gyorsan kiderül, hiszen folyamatosan csak kudarcok érik. Legalábbis velem ez így volt korábban. 
How did you realise you have a good taste for home décor and dexterity for remaking?
Whether or not I had the dexterity was never the question, but rather whether I enjoyed doing it. In my opinion, when somebody loves what they are doing, they will sooner or later be good at it, simply because they are practicing it continuously. What is more, if you believe in spiritual matters, as in destiny and the like, then you know that when somebody feels good while doing something, they are on the right track. When they are not doing what they should, it will show pretty soon, since they will constantly fail. This is absolutely true in my case.

5. Gyermekeid érkezése miképpen befolyásolta, hogy mit tartasz otthonosnak szépnek?
Szinte semmiben. Én nem alakítottam át semmit, amikor megszületett a lányom, inkább próbáltam úgy lavírozni vele, hogy értse meg idővel, vannak dolgok, amik egészen egyszerűen nem neki valók. Nem azért, mert én azt mondom, hanem mert például kárt tud tenni vele magában. De azoknál is megbeszéltük mindig, hogy most ugyan még nem szabad, de később anya majd megmutatja, hogyan kell és hogyan lehet használni azt a valamit. Az én "hülyeségem", de én soha nem féltettem semmit. Minden tárgyamat nagyon szeretem, de mindről le tudok mondani. Talán ezért volt az, hogy egész kicsi kora óta Anna kezébe adtam a porcelánokat is, ha kérte. Ugyan elmondtam neki, hogy nagyon óvatosan kell fogni, mert eltörik és nem lesz több, de soha még semmit nem tört el. Én több mindent tettem tönkre, mióta a világon van, mint ő.
Azt nem tudom, hogy mi lesz, ha a most 4 hónapos fiam is elindul, mert Anna személyisége azért szerencsés, egy izgágább gyerek nem tudom, mennyire lesz vevő erre a módszerre.

How did the birth of your children influence what you consider homely, beautiful?
It didn’t. I didn’t change anything when my daughter was born, I rather tried to explain to her that there are things that are not for children. Not because I say so, but because she may hurt herself with them. And even then I told her that with time, I will show her how it is used and what it is used for. It may sound silly, but I never felt fear she might ruin anything. I love all my things, but I can also easily give them up. So if my daughter wanted to have a look at porcelain things, I let her, even when she was very little. I did explain to her she needs to be very careful, but she never broke anything. I think I broke more things since she was born than she did. I have to add that this might change when my 4 months-old son starts to walk around, since I am rather lucky with Anna’s calm personality, but a more restless child might need a different method.

6. Sokan mondják, hogy gyermekük születése után felfedezték alkotói vénájukat – Te is?
Én már korábban, nekem az ő születésük inkább egy kis lassítást hozott, egy komoly leckét, hogy megtanuljam, nem csak az alkotás van, vannak annál sokkal fontosabb dolgok is, hiszen a család, a gyerekek az elsők. Legalábbis nekik kéne az elsőnek lenniük. 
Many women claim the birth of their children brought out the creativeness in them – what about you?
 With me it happened even before they were born, they simply slowed me down a bit and taught me a very important lesson – that there are more important things than creating, namely, that the family, the children stand first. At least they should.

7. Mi a kedvenc időtöltésed, mi kapcsol ki a legjobban?
Jó kérdés. Időtlen idők óta nem volt alkalmam például olvasni, pedig nagyon szeretek magazinokat böngészni... azokat az igazi, papír alapú magazinokat. Jó lenne néha kicsit a magam ura lenni, de ennek most nincsen itt az ideje még, és kár is folyamatosan hiányolni, hiszen ennek az időszaknak is megvan a maga szépsége. Most az aktív pihenés a jellemző, amikor elmegyünk valahova, ahová lehet készülni, amit lehet várni, akár Mamihoz, akár a barátainkhoz.
Amióta a hobbim a "munkám", az igazi kikapcsolódás az lenne, amikor nem varrok, de ezt még tanulnom kell, nem tudok leállni és kikapcsolni, legalábbis nem olyan egyszerűen, hiszen az egész életem erről szól már.
What is your favourite past time activity, what relaxes you the most?
Good question. I hadn’t had time since ages to read or go through my favourite magazines, even though I really enjoy reading paper magazines. I would like to have more time for myself, but this is not the period for self-time, so there is no point in missing it, since this period has its nice side, too. Active rest is what is in the spotlight now, when we all go somewhere, when we are looking forward to an occasion and prepare for it, be it at the Granny’s or our friends’.
Ever since my hobby is also my work, real relaxation would be NOT sewing, but I need to learn that yet, I can’t really stop and relax, not that easily anyway, since simply put my life is not about relaxing right now.

8. Mik a kedvenc blogjaid?
Megmondom őszintén, nem nagyon vannak kedvenc bolgjaim, mert egyszerűen nem érek rá olvasgatni őket, inkább csak a képeket nézegetem, ezért a pinterest rajongója vagyok, de ha mindenképpen kell mondani egyet, akkor egy gyűjtő blogot említenék, a Where bloggers create-et (http://where-bloggers-create.blogspot.com/), ahol az alkotók mutatják be a műhelyeiket. Egy-egy műhely láttán aztán gyorsan el tudom dönteni, hogy az illető tevékenysége közel áll-e hozzám és ha igen, akkor máris lapozok bele a többi bejegyzésébe.
 Which are your favourite blogs?
To be honest, I don’t really have favourite blogs, since I don’t have the time to read them, I rather only look at the pictures, that is why I really love pinterest, but if I need to name one, I would mention a collection of blogs, Where bloggers create (http://where-bloggers-create.blogspot.com/), where bloggers introduce their workplaces. After seeing somebody’s workplace I can easily decide whether that person’s activity is close to me or not. If yes, I quickly look into other posts.

9. Magyarországon miben kellene a leginkább fejlődnünk otthonteremtés terén?
Nem igazán vagyok otthon az itthoni viszonyokat illetően, nem veszek lakberendezési magazinokat, de az így is szemet szúrt, hogy a két véglettel találkozom általában. Vagy a nagyon drága, luxus kategóriás lakásokkal, amiket belsőépítész, lakberendező, és nem tudom hány szakember alakított ki, vagy az olyan lakásokkal, amikben minden van, csak stílus nem sok. Ritka az az eset, amikor azt látom, hogy a lakója gondozná, fejlesztgetné a lakását, hogy mindig azon jár az agya, mit lehetne változtatni, milyenre, miért és hogyan... Persze megint magamból indulok ki, én ilyen vagyok, de talán éppen emiatt nem is nagyon találok, sőt, egyáltalán nem találok itthon olyan lakberendezési magazint, ami passzolna a stílusomhoz.
Where does Hungary need to develop when talking about home-creating?
I am not really familiar with the situation in Hungary, since I don’t buy home décor magazines, but I mainly see two extremes. There are either very expensive, luxury homes created and decorated by interior design and other professionals, or homes which have many things, but very little style. I rarely see flats whose owner likes to take care of their flat, develop it and make it better. I of course belong to this last category but don’t seem to find any magazines that suit my style.

10. Mivel foglalkozol jelenleg (otthon, blog, munka, hobbi)?
Jelenleg majdnem száz százalékosan lekötnek a gyerekeim, van egy két és fél éves lányom, meg egy fél éves fiam. Most az ő idejük van itt, de mellettük is nagyon szeretek bíbelődni a "műhelyemben" a kincseimmel, járni a piacokat lomok után. Mindezt a maradék kb 10 százalék időmben teszem és azért kicsit várom, hogy ez az arány jobban eltolódjon az alkotás javára. Rengeteg terv gyűlik a fejemben, egyre több és több lesz, és néha nehezen bírok magammal, hogy ne azoknak essek neki, amikor most más, fontosabb feladatom van.
Nagyon szeretem a gyerekeimet és a családi életünket is, de hazudnék, ha azt mondanám, nem vágyom néha egy kis nyugalomra, egy pár napra, vagy csak órára, amikor semmi mással nem kell foglalkoznom, csak a fejemben levő tervek megvalósításával.
What are you currently involved in (home, blog, work, hobby)?
Currently my time is almost 100% devoted to my children, I have a 2.5-year-old daughter and a 6-month-old son. Of course I like meddling with my treasures in my “workspace” and also going to jumble sales, garage sales or other types of auctions. This currently takes only about 10% of time so I am really looking forward to this proportion changing in favour of the latter and more time spent creating. I have a lot of plans piling up in my head and it is really hard not to start realising them right now, when I have a different, more important task at the moment.
I love my children and I am content with my family life, but I really wish I had more peace and quiet, only a few days or a couple of hours when I don’t have to think of anything else but how to realise this enormous amount of plans in my head.



11. Mik a terveid a jövőre nézve?
Nagyon sok van, biztosan azért, mert rég volt alkalmam napi nyolc órában a megvalósításukkal foglalkozni. Szeretném minél profibb szintre fejleszteni az Évi műhelyét, szeretném erre építeni az életem a jövőben. Ha majd egyszer lehetne egy boltom, az lenne álmaim netovábbja. Egy olyan bolt, amiben a saját készítésű dolgaim mellett csupa olyan holmit árulok, amik egyediek és az én stílusomhoz passzolnak. Kincsek az ócskapiacokról, ruhák a turikból, könyvek az antikváriumokból, ilyesmik...imádnám! 
What are your plans for the future?
I have many, probably because I hadn’t had the time to work on them full-time. I would like to bring my blog (http://bardoczeva.blogspot.hu/) to a more professional level, I would like to base my life on it in the future. A real dream come true would be opening a store where I would sell things I made and stuff that really suit my taste. Treasures from jumble sales, clothes from second hand shops, books from antique book shops – I would LOVE that!

5 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik az interjú,és Évi alkotásai is!!Még kívánok Mindkettőtöknek (Mónikának is)hosszú boldog alkotó,olykor zsibiző éveket!Hálás vagyok,hogy ha még csak virtuálisan,de megismerhettelek Benneteket!!

    VálaszTörlés
  2. Én teljes szívemmel rajongója vagyok Évinek és munkáinak .A hozzá állásának az ember szeretettének .Nagyon köszönöm ,hogy olvashattam róla .Már látom nem csak engem inspirál.Kívánok mindenkinek kiteljesedést abban amit nagyon szeret .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm, elnézést, hogy csak most reagálok, eddig nem láttam ezt a kommentet.Köszönöm még egyszer a kedves szavakat, a támogatást, ezek nélkül sehol sem lennék...

      Törlés
  3. Csodás tisztaság! :) Dédim szappanillata jutott eszembe.

    VálaszTörlés