2014. szeptember 11., csütörtök

Bártházi Eszter - Sárkányforrás

1. Milyen foglalkozásokat fogsz tartani a Kézügyesek Galérián?
Csikung (vagy Chi Kung vagy Qigong) tanfolyamokat. Havonta egy fél napos tanfolyamot tervezek, ahol a Nyolc brokáttekercs elnevezésű csikung gyakorlatsort lehet elsajátítani sok-sok gyakorlással. Ezt követően hetente egy alkalommal tartanék közös gyakorlásokat is a tanfolyamot elvégzettek számára, ahol gyakorolnánk a Nyolc brokáttekercset, valamint kiegészítenénk a gyakorlást más csikung gyakorlatokkal is.
De azért mondanék még pár szót a csikungról, mert talán nem mindenki tudja, hogy mi is ez :) A csikung szó jelentése a csí, azaz az energia művelését jelenti. Kínában évezredek óta gyakorolják a különböző csikungokat az egészség megőrzése, gyógyulás, az élet meghosszabbítása, a megvilágosodás elérése, vagy a küzdőképesség növelése céljából. A csikung gyakorlatok a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) szintén többezer éves tudásával állnak teljes összhangban. A HKO szerint a csí energiacsatornákban, ún. meridiánokban áramlik a testben, és ezek a meridiánok belső szerveken haladnak keresztül, táplálják azokat. Különböző külső vagy belső hatásokra, mint pl. a stressz vagy a fizikai sérülések, az energiaáramlás egyensúlya felborulhat, és a meridiánokban blokádok alakulnak ki, ahol felhalmozódik a csí, egyfajta feszültségérzetet vagy akár fájdalmat okozva, ennek következtében pedig más helyeken hiány lép fel. Az energiaáramlás egyensúlyának felborulása aztán különböző lelki, tudati, vagy fizikai „zavarokban” nyilvánul meg. A csikung gyakorlatok végzése közben a test megfelelő mozgatásával, a légzéssel és a figyelemmel irányítva a csít, oldjuk ezeket az energiablokádokat, minek következtében a szabad utat nyerő csí végre eljut az energiahiányos helyekre is, és ezek a „zavarok” így gyakorlással oldhatók. A Nyolc brokáttekercs csikung gyakorlatsor mindemellett nagyon jól „kiüríti” a fejből a zsongó gondolatokat.

2. Mi a civil foglalkozásod?
Végzettségem szerint nyelvész vagyok, de mikor az egyetemen lejárt a pályázat, aminek a keretében foglalkoztattak, ki kellett találnom, hogy mi is az, amivel szívesen foglalkoznék. Amit egyre jobban hiányoltam a kutatásból, nevezetesen a személyes kapcsolódást, azt megtaláltam alternatív mozgás- és masszázsterapeutaként. Jelenleg shiatsu kezeléseket adok, tai-chi gyakorlásokat, valamint csikung tanfolyamokat tartok, és egyelőre nincs hiányérzetem.

3. Hogy találtál rá a csikungra, tai-chi-re és shiatsura?
A tai-chi edzések részeként sokat szoktunk csikungozni is, így ez nem volt ismeretlen számomra, konkrétan a Nyolc brokáttekercs csikung gyakorlatsort pedig az alternatív mozgás- és masszázsterapeuta képzésen ismertem meg. Egyből megszerettem, mert az itthoni gyakorlások során azt tapasztaltam, hogy igen jó hatással van rám egy-egy nap végén, lecsillapítja a csapongó gondolatokat, felpezsdíti az energiaáramlást, de nem pörget fel, pont ellenkezőleg, lecsendesít, kicsit kiemel a folyton hömpölygő események áradatából.
                                                 
4. Mi a célod, mit szeretnél elérni a foglalkozásaidon?
Szeretném, ha a foglalkozásokon a résztvevők megtapasztalnák ezt a lecsendesedést, ill. egy módszert adni nekik, amivel maguk is megtalálhatják a saját belső csendjüket, amikor erre szükségük van.  
                                                                 
5. Kiknek ajánlod a foglalkozásaidat?
Bárkinek szívből ajánlom a tanfolyamot, ill. az azt követő heti egy alkalmas csikung gyakorlásokat, hiszen mindenkinek szüksége van néha a relaxálásra, töltekezésre, egy kis időre, amit önmagára fordíthat. Nincs korhatár, a csikungot bárki gyakorolhatja alkati adottságokra tekintet nélkül. A Nyolc brokáttekercs csikung gyakorlatsor mozdulatai nem bonyolultak, könnyen elsajátíthatók. Így ha valaki kicsit is felelősnek érzi magát a saját lelkiállapotáért, egészségi állapotáért, és tenni szeretne ennek megőrzése/javítása érdekében, annak tudom ajánlani a csikungot.
                                                                                    
6. Vezetsz blogot is? Ha igen, miről?
Van weboldalam (www.sarkanyforras.wordpress.com), illetve facebook oldalam (www.facebook.com/sarkanyforras), ahol az aktuális eseményekről, induló tanfolyamokról, foglalkozásokról, gyakorlásokról tájékoztatom az érdeklődőket. Ez nem igazi blog, mivel nem a gondolataim/élményeim megosztásáról szól (asszem a blog inkább arról szól), hiszen a tai-chiban, csikungban mély belső élményeket él át a gyakorló, és azokat nem tárja ország-világ elé, azok leginkább csak rá tartoznak, és legfeljebb egy-két bizalmasabb barátjával, az oktatójával (vagy mesterével), vagy a gyakorlótársaival beszél róluk.

7. Mi volt az eddigi legnagyobb sikered ezen a területen?
Hát erre nehéz válaszolni, hiszen mint mondtam, belső tapasztalásokról van szó, és minden belső élmény, minden apró kis változás nagy élmény. Ha az ember elkezd kicsit befelé is figyelni, nagyon izgalmas világ tárul fel előtte, sok fontos tapasztalatot gyűjthet. A csikung az önismeretnek is egy nagyon jó módja lehet.

8. Mi volt az eddigi legnagyobb élményű felkérés?
Fú, hát nagy élmény, mikor az embert felkérik bármi olyan munka elvégzésére, amit szívesen csinál. Egyre többen keresnek meg, hogy nem szeretnék-e kezdő tai-chi csoportot indítani, és minden ilyen megkeresés nagy élmény, ill. nagy élmény a pozitív visszajelzéseket hallani, meg látni a fejlődést másokon is.

9. Milyen fórumokon képzed tovább magad?
Hetente járok tai-chi edzésekre, rendszeresen járok tai-chi táborokba, amik elég intenzív öt napos programok, ott nagyon sokat lehet tanulni. Most kezdek egy két éves akupunktúra iskolát, hogy nagyobb rálátást kapjak a HKO tanaira, az összefüggésekre, az akupunktúrás pontok működésére, az ott tanultaknak a shiatsu kezelések során is igen nagy hasznát fogom venni.

10. Hobbi vagy vállalkozás?
Mindkettő :)

11. Mik a terveid a jövőre nézve?
Tovább bővíteni az ismereteimet az eddigiek terén, illetve minél több személyes tapasztalatot szerezni a gyakorlásban, ezeket tovább adni, hasznosítani, aztán a többit majd meglátjuk :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése